Tags

, , , , , , , , , , ,

At the Frank Lloyd Wright designed Darwin Martin House in Buffalo, NY there was a very long breezeway or Pergola between the main house and the Conservatory and Carriage house.  This long horizontal roofed pathway was 189 feet long with open spaces on the sides that look like windows but let in the cold air and snow.  This was however protected by wide low eves.  Outside it was lined with the same yellow Roman bricks with narrow horizontal rows as the rest of the house and walls. Here is an outside view of the long walkway:

Inside this was a beautiful space with a long hallway that looked like a commercial building laid on its side and each pilon being a separate story. You may notice that there are very few inside photographs of the Darwin Martin House. They do NOT allow any photographs inside.  The breezeway is considered “outside” so here:

This view was about one half the way down the corridor as there were people crowed behind. Even the elements of the corridor looked like the rest of the Frank Lloyd Wright house.  How did the Martins get from the main house to the Conservatory in the depth of Winter? They walked this cold and snowy walkway? No, do you see the glass panels on the floor in a diamond pattern?  They are skylights to a below ground corridor that lies directly below allowing the Martins to walk from one side to the other without going out in the cold.  This entire end of the corridor and two other buildings were reconstructed as they had been torn down by a developer who had bought the land and put up three hideous apartment complexes.  These were eventually bought and torn down and replaced with the originally intended structures.

The Roman bricks were no longer made from way back in 1905 so they had new ones cast to the same color and size and then had to cut each one down lengthwise to make them narrow enough.

Advertisements